Tematyka żywnościowa

Kurs gotowania – przyrządzaj potrawy jak profesjonalista

Własnoręczne przyrządzanie dań we własnym domu ma niemało plusów. Głównym z nich jest w szczególności zmniejszenie kosztów – stołowanie się w domu bywa na ogół zdecydowanie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Duma wynikająca z przygotowania dania osobiście jest równie istotna – szczególnie, gdy możemy podzielić się nim z przyjaciółmi czy domownikami. Nie sposób nie wspomnieć też o tym, iż gotując osobiście mamy dokładną wiedzę, co kładziemy na

Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Kiszonki są tak mocno związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to głównie słowiański frykas, rzadko przyrządzany w pozostałych częściach świata. Jednak domowe kiszonki modne są nie tylko w Europie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kwaszonki znane są ludziom od tysiącleci Badacze historii potwierdzają, że metoda konserwowania żywności poprzez ich zanurzenie w roztworze octu, w soli czy też w solance, stosowana jest przez

Jakie zamienniki kapsułek A Modo Mio znajdziemy w sprzedaży?

Podmiotów produkujących kawę są tysiące, jednakże Lavazza wciąż mieści się na liście tych najpopularniejszych. Nieliczne osoby wiedzą, że początek marki Lavazza sięga ostatniego dziesięciolecia XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20$ kupił niewielki sklep, w którym przetwarzano ziarna kawy i przyrządzano ich niepowtarzalne mieszanki. Szybko podbiły one serca obywateli miasta. Wiek później marka Lavazza wciąż zachwyca smakiem swoich mieszanek, wytyczając wzorce także w obszarze

Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kiszonej kapusty jest integralną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność. Czemu należy jeść kiszoną kapustę? Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych wynalezionych w wyniku szukania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne magazynowanie pożywienia. W

Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kwaszone warzywa są tak samo zdrowe, co smaczne. Czym podkręcić walory smakowe kiszonych ogórków Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest dość łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź drewniane beczułki, w

Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano

Od prężnego rozkwitu branży żywieniowej, który zaczął się w XX wieku, wyroby spożywane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo nasycać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni artykułów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej. Żywność ekologiczna – rośliny hodowane z zachowaniem głównych zasad rolnictwa ekologicznego By jakiś

Korzyści ze spożywania soku z kiszonej kapusty i z buraków

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również inne, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć także o napojach takich jak kombucza, maślanka czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają łatwo i szybko wprowadzić do naszego

Kapsułki do ekspresu Dolce Gusto – można kupić ich zamienniki

Ekspresy do kawy oparte na systemie Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w krajobraz naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają łatwy dostęp do aromatycznych kompozycji kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem zrozumieli, że nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, stąd na rynku szybko powstał powstało zapotrzebowanie na kapsułek do ekspresu Nescafe Dolce Gusto. Odpowiedziało na niego

Gotowanie nie musi być nudne. Poznaj zasady food pairingu

Mimo, iż przywykliśmy do szablonowych kombinacji smaków, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą produktów, które na pozór w ogóle się wykluczają, nie może dać zaskakujących i, co najważniejsze, pysznych rezultatów. Uświadamiamy sobie to coraz częściej. Ogromne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało zapewne otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne oraz możliwość zakupu nieznanych dotąd w Polsce produktów. Dzięki temu chociażby zestawienie egzotycznych owoców z mięsem raczej już nie dziwi.

Dzieci też mogą gotować – warsztaty kulinarne dla dzieci

Dzieci lubią asystować nam w gotowaniu – dekorować wypieki czy wybierać i przynosić składniki. Chcesz podsycić fascynację Twojego malucha? Zapisz je na kursy gotowania dla dzieci. Tutaj dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć pociechy w wieku od sześciu do dziesięciu lat. W czasie kursu dzieci nie tylko zdobywają pożyteczne umiejętności, ale też uczą się niezależności oraz kształtują swoją pomysłowość.