Jeśli szukasz soli kłodawskiej, odwiedź ten adres
Sól to składnik konieczny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu warto ich używać w gastronomii?
Atuty różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie podbija smak posiłków. Pomimo, iż nieumiarkowane użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 g na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak magnez, wapń czy potas, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło potasu, wapnia i cynku
Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią cynku, magnezu czy wapnia, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]