Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Jeśli szukasz soli kłodawskiej, odwiedź ten adres

Sól to składnik konieczny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu warto ich używać w gastronomii?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie podbija smak posiłków. Pomimo, iż nieumiarkowane użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 g na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak magnez, wapń czy potas, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło potasu, wapnia i cynku

Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią cynku, magnezu czy wapnia, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]