W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kwaszone warzywa są tak samo zdrowe, co smaczne.
Czym podkręcić walory smakowe kiszonych ogórków
Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest dość łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź drewniane beczułki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą. Później pozostawia się pojemnik na co najmniej 14 dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju zwiemy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper oraz ząbki czosnku, lecz smak kwaszonych ogórków można podkręcić także różnymi przyprawami, przykładowo kawałkami ostrej papryki, liśćmi laurowymi bądź ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy pod dostatkiem miejsca w kuchni, aby samemu przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię lub piwnicę, w której może przechowywać żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż należy zrezygnować z kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, tj. w workach z folii albo w kubełkach z rączką, które bez trudu da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i minerały znajdują się w kiszonych ogórkach?
Od setek lat powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na nasz organizm. I nie jest to nieprawdą, ponieważ razem z kwaszonkami konsumujemy pożyteczne bakterie, które pozytywnie wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz obniżają ich pH, usprawniając tym samym proces trawienia. Ale na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (to około 12 kilokalorii w 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę K1, D i C, witaminy z grupy B oraz niemało minerałów ważnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, cynk czy sód. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile lubimy cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, ponieważ w czasie kiszenia witaminy przenikają częściowo do zalewy. Trzeba jednakże zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się wszak znaczna ilość soli.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]