Jeśli potrzebujesz kapusty kiszonej bez konserwantów, powinieneś odwiedzić tę stronę.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kiszonej kapusty jest integralną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.
Czemu należy jeść kiszoną kapustę?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych wynalezionych w wyniku szukania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne magazynowanie pożywienia. W efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi okres czasu. W dawnych czasach jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie niezbędne minerały i witaminy, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż obecnie. A trzeba podkreślić, iż kapusta kiszona posiada sporo substancji, które są nieodzowne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, witaminy A, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B3, B6, B9). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, potasu oraz błonnika pokarmowego. Jednocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, stąd poleca się jego spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.
Kwaszona kapusta – w dodatkach oraz w daniach głównych
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako dodatek do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Niegotowaną przeważnie je się ją w formie surówki z posiekaną cebulą i tartą marchwią, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też składnik, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, w związku z tym robi się z niej farsz do łazanek, pasztecików czy pierogów. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.
Zasadniczo każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kiszoną, jednak dzisiaj nieczęsto kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności składowania jedzenia na okres zimy. Kwaszoną kapustę w niewielkich i dużych woreczkach bez trudu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Polscy producenci mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kiszoną.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]